De studenten van het Horizon College in De Purmaryn. In het midden Noëlle en Manouk.
De studenten van het Horizon College in De Purmaryn. In het midden Noëlle en Manouk.

Op safari langs hospitality leerbedrijven in de regio

Donderdag 25 januari trok de eerste, door de Sectortafel Hospitality georganiseerde, Hospitality safari door de regio. Vier tours met mbo-studenten, leerlingen in het voortgezet onderwijs en en werkzoekenden, reden elk langs vier leerbedrijven in de regio om te ontdekken wat voor mogelijkheden er zijn op het gebied van werk en stage. Een mooie kennismaking en manier om te ontdekken hoe het werkt in de bedrijven. Ze kregen alle ins en outs, een rondleiding en ze namen letterlijk een kijkje in de keuken. “Het is heel leuk om zo in een bedrijf te worden geïntroduceerd, ik heb er echt meer inzicht van gekregen”, aldus Noëlle, student Hospitality aan het Horizon College.

De deelnemers konden kiezen uit de Internationale safari, food en keuken, de hospitality tour (frontoffice en bediening) en de oriëntatietour. Dit bracht ze bij vier van de volgende bedrijven: Jo&Co, Theater de Purmaryn, De Stallen en Brasa in Purmerend, Brasserie de Taanketel en Restaurant Land&Zeezicht op Marken, Fort Resort Beemster, Zaans Museum, Henri Willig in Katwoude, Europarcs Poort van Amsterdam in Uitdam,

Om 9.00 uur stapte voor het Horizon College groep A in, met leerlingen van het Gerrit Rietveld. De middag was bestemd voor Marken, maar nu gingen ze allereerst op weg naar Fort Resort Beemster. Een goed begin, want dat is precies het bedrijf waar veel jongeren nog nooit zijn geweest en dat garant staat voor een grote ‘wow’-factor. General manager Eveline Colijn gaf ze hoogstpersoonlijk een uitgebreide rondleiding door alle wellness faciliteiten, de keuken en de twee restaurants, waar in totaal zo’n 400 gasten per dag worden verwelkomd. Fort Resort is al erg actief in het onderhouden van nauwe banden met het onderwijs. Eveline: “We zijn bijvoorbeeld actief in Gastvrij Waterland waar we ook alle scholen voor uitnodigen. Maar dat er nu veel tegelijk zo langs komen op locatie is een mooi initiatief. Wij hebben 20 leerplekken per jaar, van spa tot keuken tot gastheer of -vrouw bij de receptie tot marketing. De studenten krijgen dus een gevarieerd beeld van de verschillende banen en functies.”

Het aanbieden van die verscheidenheid is belangrijk, zegt Laura Beers, docent Engels en decaan bovenbouw op het Gerrit Rietveld. 

Lees verder op pagina 29.

"In het profiel dienstverlening en producten worden al veel disciplines gemixt in projecten, wat de studenten helpt in hun keuzeproces. Deze bedrijfsbezoeken laten de studenten ook zien wat er allemaal achter de schermen gebeurt wat je normaal niet ziet. Laatst was er ook een heel succesvol ict-event, waar veel verschillende facetten aan bod kwamen. Dat is ook de kern van de loopbaanbegeleiding; wie ben ik, wat wil ik. Zeker in de eerste twee klassen van Gerrit Rietveld. De leerlingen zijn nog heel erg aan het kijken welke richting ze op willen, ze zijn nog erg zoekend nu. Dit helpt daarbij.”

De volgende stop is het restaurant Jo&Co op de Koemarkt in Purmerend waar ze enthousiast worden onthaald door bedrijfsleider Joep. Hij vertelt over hoe klein Jo&Co 25 jaar geleden begon en geleidelijk steeds groter groeide. Hoe het eraan toe gaat voor jongeren die er komen werken en hoe zij daar in een doorgroeitraject komen, beginnend op jonge leeftijd bij de afwas om tenslotte mee te draaien in een ‘wijk’.

Ondertussen is een andere groep gearriveerd bij Theater De Purmaryn: hospitalitystudenten van het Horizon College. Allemaal netjes in kostuum luisteren ze geïnteresseerd naar bedrijfsleider Melanie de Kwant, die hen enthousiast uitlegt hoe het eraan toe gaat in een theatercafé/restaurant. Waar de tien minuten in de voorstellingpauzes echt topsport zijn, waar soms 500 mensen op een avond zijn die moeten worden voorzien, en waar, natuurlijk, veel bekende Nederlanders langs komen in het theater.

“Ik denk dat het heel belangrijk is dat wij als branche de deuren openzetten voor deze generatie, om ze enthousiast te maken voor het vak”, zegt uitbater Jeroen de Wolf. “Wij hebben sowieso al een nauwe koppeling met het Horizon College, en veel jongeren vinden het leuk om achter de schermen te kijken.  We merken natuurlijk allemaal het tekort aan personeel. Vroeger zocht je een volleerd kok, maar die komen niet meer. Je moet mee in het participeren van opleidingen om mensen binnen en enthousiast te maken. Er is zeker na corona een flinke uitstroom geweest in de horeca. Andere branches hebben daar dankbaar gebruik van gemaakt want iemand die in de horeca heeft gewerkt brengt veel mee. Ze kunnen snel schakelen, heel hard werken, zijn flexibel en gastvrij. Daar heb je ook in een winkel heel veel aan. Dus als je je sporen in de horeca hebt verdiend word je anders benaderd.”

Begeleider Jasper van Gennip is docent bij van de opleiding Internationaal manager hospitality, food and beverages. “In dit BOL opleidingsniveau 4 is het mooi als ze ook met andere kanten van het vak in aanraking komen, en hier in de praktijk terugzien wat ze aan theorie hebben gehad. Ze hebben dan wel al gekozen voor een horecaopleiding maar ze moeten straks nog een keuze maken. Hier worden ze misschien getriggerd voor iets anders omdat ze veel kanten van de hospitality zien.”

Enthousiast worden ze in ieder geval wel. Zoals Noëlle en Manouk. Over de safari maar ook over hun opleiding. “Met deze opleiding kun je veel kanten op. Je kunt gastvrouw worden, maar ook ondernemer.” Vooral dat laatste vinden ze leuk. “Wij letten altijd goed op in de horeca, voor ideetjes, we maken overal foto’s van.” En wat zouden ze willen dan? Een cocktailbar!, of nee, een koffiebar... Allemaal leuk, maar dat bewaren ze voor wanneer ze verderop in hun opleiding een eigen ondernemersplan moeten maken, daar kijken ze erg naar uit.

De safari heeft ze zeker geholpen om de blik te verbreden. “Fort Resort was zo mooi, daar waren we nog nooit geweest, dat zou leuk zijn voor een tweede stage. En het is ook leuk als er ergens een verhaal achter zit en als degene die het vertelt ook nog enthousiast is en gastvrij, dan hebben ze bij ons al een streepje voor. We zijn blij dat we dit gedaan hebben!”

Meer weten over de Sectortafels? Kijk dan op www.sectortafels.nl

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding